Aanvullend behandelaanbod
Laagdrempelig, deskundig en afgestemd op wat nodig is – voor kind én ouders
Binnen Grandia Gezinsbegeleiding & Coaching wordt hulp geboden die past binnen de inhoudelijke kaders van de Basis GGZ. De inzet is:
kortdurend, doelgericht en methodisch,
onder verantwoordelijkheid van een WO-regiebehandelaar of uitgevoerd door een WO-opgeleide behandelaar
afgestemd op de ernst van de hulpvraag.

🔍 Screening & observatie bij ontwikkelingsvragen
Wanneer er zorgen zijn over de ontwikkeling, maar nog geen diagnose is gesteld, kan een breed screenings- en observatieonderzoek worden uitgevoerd. Denk aan vermoedens van:
ADD / ADHD
Autisme (ASS)
Sociaal-emotionele ontwikkelingsproblemen
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een orthopedagoog of psycholoog (WO-niveau), en omvat:
gedrag thuis en op school
executieve functies en prikkelverwerking
omgevingsfactoren zoals stress, opvoedstijl en veiligheid
sterke kanten en ontwikkelpunten
De uitkomsten bieden richting voor passende begeleiding of vormen – indien nodig – een onderbouwd vertrekpunt voor vervolgonderzoek.

Wat we daarnaast bieden:
✔ Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Kinderen en jongeren leren hoe gedachten invloed hebben op gevoelens en gedrag. Ze oefenen in anders denken, anders reageren en nieuwe vaardigheden toepassen. CGT wordt ook ingezet in ouder-kindgesprekken. Ouders krijgen inzicht in hun eigen reacties en leren hoe ze hun kind kunnen helpen om grip te houden, ook thuis.
✔ Oplossingsgerichte therapie
Wat werkt wél? Wat lukt er al een beetje? Oplossingsgericht werken helpt kinderen en ouders om in kleine, haalbare stappen weer vertrouwen en richting te ervaren. Het is motiverend, kortdurend en sluit aan bij wat er al goed gaat. Ook in gezinsgesprekken helpt deze aanpak om patronen te doorbreken en de samenwerking te versterken.
✔ Psycho-educatie over stress, emotieregulatie en prikkelverwerking
Begrip geeft rust. Uitleg over hoe stress werkt in het lichaam, wat prikkels doen, en waarom gedrag soms explosief of juist teruggetrokken is, maakt veel duidelijk. Zowel kind als ouder krijgt taal en inzicht om signalen eerder te herkennen en op tijd te kunnen reageren. Visuele materialen en oefeningen ondersteunen dit proces.
✔ ACT (Acceptance & Commitment Therapy)
ACT leert kinderen omgaan met lastige gevoelens en gedachten zonder ze te onderdrukken. Ze leren: je hoeft het niet op te lossen, maar je kunt wél kiezen waar je naartoe beweegt. Vanuit wat écht belangrijk is. ACT wordt veel ingezet bij angst, piekeren, somberheid of perfectionisme, en biedt ook ouders handvatten om emoties thuis te begeleiden zonder te fixen of te vermijden.
✔ Traumasensitieve interventies
Soms is er geen diagnose nodig, maar wél erkenning van wat een kind heeft meegemaakt. Traumasensitieve begeleiding richt zich op het herstellen van veiligheid – in het lijf, de relatie en de omgeving. Er wordt gewerkt met lichaamsgerichte oefeningen, symbolisch spel, verhalen of beelden. Ouders spelen hierbij een centrale rol als bron van co-regulatie, nabijheid en herstel.
Wil je weten of deze aanpak past bij jouw gezin?
Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen kijken we wat helpend is voor jullie situatie.